Saturday, August 13, 2011

Põõsaste haigus

Kevadel Lätist ostetud Siberi kontpuud ja Middendorffi veigelad läksid kenasti kasvama. Kuid siis hakkas mingi minu jaoks tundmatu haigus neile liiga tegema. Algul mõtlesin, et ehk on tegemist veepuudusega...kuid kui lehekahjustused ilmnesid järgmistel põõsastel ja levik jätkus ka vihmaste ilmadega, siis kahtlustan, et ikka mingi tõbi neil kallal!

Kaks taime, millel esimesena lehed pruunistusid-mustastusid on tänaseks juba hingusele läinud (ära kuivanud). Praegu on kõigil samad tunnused...

Kui keegi teab, millega tegemist ja kas annaks veel miskit ette võtta põõsaste päästmiseks, siis olen tänulik vihjete eest!



3 comments:

  1. Ma soovitaksin Sul nende lehtedega minna kas bot.aeda või PÜ taimekaitsespetsialistide juurde, nad on seal väga kenad inimesed. Fotode järgi on väga raske ju öelda, millega tegu. Sarnaneb ta pisut tahmlaiksusele, aga pole kuulnud, et teda kontpuudel esineb. Lätis ja Leedus levib kiiresti ka väga ohtlik viljapuu bakterpõletik, oleks tegu viir-või tuhkpuuga võiks seda kahtlustada, aga kontpuu?

    ReplyDelete
  2. tänud soovitamast! Lähen käin jah bot.aias ära! Ja annan siis teada!

    ReplyDelete
  3. Ei ole paraku jõudnud taimekaitsespetsialistide juurde! Küll aga konsulteerisin telefoni-maili teel Tairi Albert'iga ...enam-vähem välistasime närbumistõve ja närbussid. Praegu sügisel olid tal kallal lehetäid...Tairi pakkus, et üks variant võib ka see olla...et neid ei pruukinud igal ajal lehtedel näha! Ja ausalt, ega ma ei osanud neid kontpuudel ka vaadata!
    Uurisin ka ise Taimekahjurite ja haiguste käsiraamatu järgi...paar oletust tekkis veel...kuna tänavalt voolas lume-soolasegune vesi umbes sellesse kohta, siis võib olla ka soola kahjustus...või siis eelmisel aastal naaberaias tehtud umbrohutõrje jäägid jõudsid põõsasteni...ma ei ole neid närbunud lehtedega põõsaid päris hävitanud veel...ootan järgmise kevadeni...

    ReplyDelete