Sunday, January 12, 2020

Armeenia

Sügisesel koolivaheajal sai käidud Armeenias, ekskursioonil! Nimelt pole ammu enam ette võtnud sellist läbinisti ärakorraldatud reisi. Ja tõepoolest see oli ikka päris ekskursioon!
Reisiplaani täpsema kirjeldusega saavad huvilised tutvuda eraldi. Annan vaid enda jaoks meeldejäävamatest muljetest väikese ülevaate! Kogu ajaloost ja vaatamisväärsustest ülevaate saamiseks leiab infot mitmetest reisikirjadest ja blogidest. Lõppu lisan ka mõne viite, mida ise kasutasin reisi ettevalmistamisel. Sest püüdsin ikka tavapäraselt enne reisi saada ka mingi pildi, kuhu lähme ja mida teeme. Kuigi sellisele ekskursioonile minnes see otseselt vajalik ei olnud.
Maandusime Jerevanis, kus oktoobri lõpp oli mõnusalt suvine. Alustasime kohe linna vaatamis-väärsuste st. ausammaste, monumentide, muuseumide vaatamise ja külastamisega.  
Ilmselgelt ei ole ma kogu elu jooksul vist nii palju infot saanud kui sellel reisil. Usun, et meile näidati ära kõik vähegi tuntud ja tundmatud kivihunnikud, mis selles riigis näidata oli!





















Põhilised pargipuud olid veidi meie vahtraid meenutavad plataanid.



















Jerevani raudteejaama esisel nagu ka linnatänavatel võis näha kõrvuti uute autodega päris palju Ziguli'sid.


Pooleli jäänud suurejoonelised projektid olid need, mis Jerevani minu jaoks iseloomustavad. Üks näide hiiglaslikust koseks planeeritud kaskaadist, mis oli enne lõplikku valmimist juba lagunema hakanud. 

Ekskursioonil olid ebamasti korraldatud ka totlustamine. Söögid oli maitsvad ja märkimisväärselt palju oli aedvilja ja salateid.
Toitude juurde pakuti ka kultuuripogramme...


Päris tore elamus oli 'lavaši' küpsetamise tseremoonia
Armeenia veinitehas tundus mulle nagu Euroopalik oaas Armeenias. Arvasin, et tegemist on rahvusvahelise ettevõttega, sest igal sammul oli tunda rahvusvaheliste ettevõtete kultuuri. Omanik on aga siiski armeenlane, kuigi nagu ma aru sain, siis välisarmeenlane. Veinimeistrid on kohale toodud nii Prantsusmaalt kui Itaaliast. Aasta pärast tuleb müügile neil ka Bio vein, mis juba oli vaatides käärimas.  Selleks otstarbeks oli neil loodud tehase kõrvale mahe või siis öko viinamarjakasvatus. Need olid tõesti head veinid, erinevalt kohalike tootjate omadest, mida ka meid degusteerima viidi!
Vähemalt meie giidist sain aru, et Ararati mäe poole õhkamine on armeenlastele omane. Ka turiste viiakse seda mäge vaatama!
Loodust kui sellist on Armeenias vähe. Üks vähestest peenardest, mis silma jäi
Selle-eest kivihunnikuid võis igasuguseid kohata, nii suurema kui väiksema ajalooväärtusega...
Ilmad olid Jerevanis oktoobri lõpu poole kohati mõnusalt soojad. Kuid Lõuna-Armeenias, kus rohkem mägesid oli ikka jopega paras ringi liikuda.

Mõnedes kloostriaedades oli ka veidike taimestust.
Uhked plataanid ...

Kui on mäed, eks siis ikka on ka mägijõgesid ja jugasid...Džermuki kosk
Mäed ja orud olid vägevad ...
Nagu ikka, oli Armeenias giidi jutu järgi kõik maailma suurim, uhkeim või siis vähemalt maailma vanim :) Nii ka köisraudtee, mida mööda liikusime 5,7 km üle mäekuru olevat lausa Guinessi rekordite raamatusse kantud. Nõnda jõudsime Tatevi kloostrisse, mis oli keskajal Armeeni suurim teaduskeskus ja väidetavalt olevat siin tegutsenud ka maailma esimene ülikool.
8 meetri kõrgune kividest kolonn, mis on säilinud sajandeid ja mis hakkavat vajuma maa vibratsiooni tõttu, ennustades sellega nii maavärinaid kui ka vaenalaste lähenemist. Samas kui klooster oli hävinud maavärinas, siis see kolonn jäi püsti.

22 aasta jooksul istutati siia Tatevi orgudesse ~5 miljonit puud projekti raames.
Armeenia Stonehedge, aukudega nn. kõnelevad kivid.
Šaki kosk

Täiesti töökorras mulmulaator ...
Armeenia apostliku kiriku keskus ja peakorter. Püha isa ennast ei olnud parasjagu kodus :) Aga siin olid tõepoolest hooldatud aiad. Neid just palju ei näinud.


Armeenia apostliku kiriku Etšmiadzini katedraali üks taiestest - joogas nimetatakse seda Syrya Ravi Mudraks esndades sinu energiat ja tervist, aidates meil luua tasakaalutunnet ja tuues meie ellu positiivseid muutusi.
Ararati konjakitehase vaadid Eesti praeguse presidendi tahvliga. Seal oli paljudel kuulsamatel külastajatel oma vaat!

Tegelikult olid need Kaukasuse mäed ikka väga võimsad 


Põhjalik ülevaade Armeenia vaatamisväärsustest:
http://www.sulevnurme.org/15/armeenia2019.htm
Reisiplaan on suhteliselt sama kõigil reisifirmadel: https://www.germalo.ee/kultuurireisid/armeenia/

1 comment:

  1. Reisijutud mulle meeldivad!Ilus reis teil,kas konjaki tegemist ka näha saite?

    ReplyDelete