Thursday, December 30, 2010

Valik minu aia püsikutest

Esimesed püsikud istutasin aeda 2004.aastal. Muist neist ja uutest istutustest on juba nii suured, et saab jagada ka teistele huvilistele kinkida.
Minu peenras 2010.aastal kasvavatest püsikutest tehtud valik (50 erinevat liiki) on alloleval lingil olevas pdf failis püsililled_tabel: Püsilillede tabel koos piltidega koos kasvutingimuste ja piltidega.
Kui teil on tähelepanekuid või märkusi selles tabelis olevate liikide-sortide-kasvutingimuste-märkuste osas, siis andke teada, olen ette tänulik!

Mõned 2010.aasta pildid püsikute kooslustest allpool. Kokku kasvab mul aias umbes 150 liiki erinevaid püsikuid.
Mõõl (Geum x hybridum) on igati tänuväärne ja pikalt õitsev püsik.
 Poleks arvanudki, et anemoonid ehk ülased (Anemone) nõnda kaunid võivad olla!
Siberi iiristeid (Iris sibirica) ja varajasi päevaliiliaid (Hemerocallis) mahub minu aeda veelgi!
Ameerika kermesmarja kosumist oodates jõuavad oma ilu näidata ümar laugud (Allium rotundum subsp. rotundum) ja seda isegi peale õitsemist, samuti siberi iirised.

Helmikpööriste (Heuchera) õievaht on eriti kaunis.













Ameerika kermesmari (Phytolacca americana) laiutab pikalehise mailase (Veronica longifolia) kõrval, viimase taga sätib end õitsema üle 1,5 m kõrguseks kasvanud kaunis asteri  (Symphyotrichum novae-angliae) sort 'Barr's Pink'

Aed-monardad (Monarda didyma), aed-leeklilled (Phlox paniculata) ja loitev tulinelk (Lychnis chalcedonica), taamal valged liiliad (Lilium) jätavad rõõmsa mulje.




Roomav akakapsas (Ajuga reptans) on parim pinnakatja minu aias.

Aedvaak (Inula helenium) esiplaanil kollaste õitega varjab kenasti naaberaia lagunenud kasvuhoonet.





Kaevupeenar on muutumas maitserohelise-ravimtaime peenraks. Käharpetersell (Petroselinum crispum var. crispum) kõrvuti halli aruheina (Festuca glauca) ja roosidega, basiilik (Ocimum bacilicum L.) ja porrulauk (Allium porrum L.) kõrvuti tradeskantia (Tradeskantia) ja metssalveiga (Salvia nemorosa)













Teravaõiene kastik (Calamagrostis acutiflora) peaks olema see kõrge kõrreline rooside ja tähkja lavendli (Lavandula angustifolia) kõrval.


























No comments:

Post a Comment